08 września 2015

Złota Kotwica Baltexpo 2015 dla Remontowa Shiprepair Yard

Tradycyjnie dźwiękiem dzwonu okrętowego zainaugurowano 18. Międzynarodowe Targi Morskie i Konferencje BALTEXPO 2015, które odbywały się w gdańskim AmberExpo od 7 do 9 września 2015 r. Podczas inauguracji tradycyjnie rozdano Złote Kotwice.

W targach wzięło udział 296 firm z 14 krajów. Tradycją BALTEXPO są nagrody Złotych Kotwic przyznawane podmiotom bądź osobom związanym z branżą morską. Kapituła konkursu, w skład której wchodzą eksperci gospodarki morskiej, przemysłu okrętowego przyznaje te nagrody w kategoriach „Produkt”, „Usługa” oraz „Osobowość Roku Rynku Gospodarki Morskiej”.

W tym roku Złotą Kotwicę w kategorii „Produkt”, spośród 16 zgłoszeń otrzymała Gdańska Stocznia Remontowa im. Józefa Piłsudskiego SA, należąca do grupy kapitałowej Remontowa Holding za przebudowę promu Stena Germanica do zasilania metanolem.

– Mieliśmy problem jaki produkt zgłosić do tej nagrody. Spośród ponad 200 zrealizowanych projektów, wśród których było wiele wyremontowanych specjalistycznych jednostek, przebudowywanych platform czy tankowców, wybór padł na Stenę Germanicę, projekt przyszłościowy, z którym wiążemy swoje plany rozwojowe – mówił Jarosław Flont, prezes stoczni Remontowa SA. – Przy okazji tej nagrody mogę potwierdzić, że wszystkie firmy wchodzące w skład Remontowa Holding mają się dobrze, a to wyróżnienie to potwierdzenie naszej pozycji na rynku i docenienie tego, co od wielu lat robimys.

W kategorii „Usługa”, Złotą Kotwicę otrzymała firma DNV GL Poland Sp. z o.o. za usługę modelowania i symulacji stanów dynamicznych systemów elektroenergetycznych statków i mobilnych obiektów offshore.

Za upór i konsekwencję w tworzeniu ram prawnych dla poprawy funkcjonowania biznesu, kultury i nauki w dziedzinie gospodarki morskiej, a w szczególności za doprowadzenie do uchwalenia dokumentu „Polityka Morska RP do roku 2020 z perspektywą do 2030 roku”, Złotą Kotwicę w kategorii „Osobowość Roku Rynku Gospodarki Morskiej” otrzymała prof. Dorota Pyć.

Zarówno minister Dorota Pyć jak i inni przedstawiciele polskich władz odwiedzili stoisko Remontowa Holding, na którym z zainteresowaniem wysłuchali informacji o działalności i najciekawszych projektach realizowanych w spółkach grupy kapitałowej Remontowa Holding.